Rabu, 6 Jun 2012

Tips Bebas HutangDalam kehidupan hutang memang merupakan sesuatu yang terpaksa dihadapi oleh kita. Tak kira tua, muda , berkahwin, bujang pastinya sedikit sebanyak hutang membelenggu kita. Hutang memang tak dapat dielakkan dalam dunia moden kini.

Berhutang tak ubah seperti membiarkan kehidupan anda menjadi hamba kepadanya. Anda bekerja separuh mati, berhempas pulas hanya semata-mata untuk membayar lebih banyak wang kepada pemberi pinjaman anda.

Jika perkara ini berterusan anda bukan sahaja gagal untuk mencapai kekayaan, bahkan anda boleh jatuh miskin!

Jadi bagaimana untuk mengelakkan daripada perkara sebegini terus berlaku?
Jawapannya, anda terlebih dahulu perlu tahu dan faham tentang ilmu pengurusan hutang.

Setelah anda faham, saya percaya adalah jauh lebih mudah untuk anda menghapuskan hutang dan seterusnya bebas dari masalah hutang yang berpanjangan.

Kehidupan yang lebih kompleks pada masa ini dan ramai orang semakin lebih giat untuk bekerja. Banyaknya pengeluaran untuk biaya hidup, sekolah, bayar asurans, dan sebagainya mendorong seseorang untuk memaksimumkan jam kerjanya bagi mendapatkan wang ekstra. Namun banyak juga diantara kita yang ternyata malah terjebak dalam hutang yang rasanya tiada habisnya. Begitu rumitnya masalah hutang ini, sehingga sampai mati pun Anda akan terus dikejar-kejar olehnya.

Hari ini saya akan membantu anda bebas hutang supaya anda mempunyai duit lebih untuk menikmati hidup yang lebih baik.. Biasanya sistem yang mudah adalah yang terbaik. Kalau dapat selesaikan semua hutang, oh alangkah bahagianya hidup. Pendapatan tak lagi ‘dikongsi’ dengan bank.

Anda perlu kuatkan semangat untuk mengikuti 23 tip berikut.. dan matlamat anda untuk bebas daripada hutang pasti akan tercapai.
 1. Cari ilmu Kewangan – Hadiri kelas, seminar dan bengkel kewangan, baca sebanyak mungkin buku tentang kewangan, faham dan cuba ikut apa yang disampaikan.
 2. Dapatkan khidmat perancang kewangan yang bertauliah, seorang perancang kewangan bukan penjual produk, cari mereka yang membantu anda merancang kewangan anda dengan mengenakan yuran. Ini bagi mengelakkan seorang perancang kewangan menjual sesuatu produk yang tidak diperlukan oleh anda oleh kerana mereka mempunyai kepentingan didalam produk tersebut.
 3. Praktikan apa yang telah anda pelajari. Tiada gunanya belajar tanpa mempraktikkannya.
 4. Antara ilmu asas yang perlu ada pada diri anda adalah mengenai aliran tunai dan budget atau belanjawan. Seperti juga kesihatan diri, aliran tunai akan menentukan tahap kesihatan kewangan anda, jika anda mempunyai aliran tunai negatif maka kuranglah kebolehupayaan anda untuk mempunyai wang yang cukup manakala budget pula seperti diet (makan makanan yang berkhasiat untuk badan anda), budget yang baik akan memastikan bahawa segala belanjawan yang dibuat mempunyai impak kewangan yang positif keatas diri anda.
 5. Menstrukturkan semula kewangan anda (pendapatan dan hutang).
 6. Berdisiplin dan berusaha untuk hidup berdasarkan kemampuan diri sendiri.
 7. Percaya pada diri sendiri dan tidak mudah mengalah.
 8. Rajin menabung dan sabar menanti.
 9. Bijak mengawal keinginan dan nafsu diri sehingga diri benar-benar mampu mendapatkan barang yang diidam-idamkan.
 10. Ada kemahiran untuk membezakan antara ‘keperluan’ dan ’kemahuan’.
 11. Cubalah membelanjakan wang dengan jumlah lebih kecil dibandigkan dengan pengeluaran anda.
 12. Berhenti guna kad kredit. Dua dari 3 kad kredit dah dipotong. Tinggal lagi satu untuk isi minyak dan online transaction. Beli barang harian semua cash. Termasuk beli belah untuk hari raya. Memang terasa kurangnya belanja tanpa kad kredit. Setiap kali belanja dah beringat boleh belanja sekian banyak je. Sebab cash banyak tu je bawak..
 13. Jika anda sedang memiliki hutang kad kredit maka cubalah untuk melunasnya terlebih dahulu, dan jika sudah parah maka cubalah mencari bantuan dari nasihat kewangan.
 14. Cubalah memotong anggaran dari kegiatan bulanan anda yang sekiranya banyak mengeluarkan dana.
 15. Jangan membeli barang hanya kerana barang itu ada diskaun, ini akan membuat anda menjadi “ketagihan belanja”  dan hasilnya anda akan dibebani dengan hutang.
 16. Cubalah hidup dengan kemampuan anda.
 17. Jangan banyak makan diluar, cubalah memasak makanan sendiri di rumah. Ini jauh lebih murah dan lebih jimat.
 18. Simpan lebihan wang anda untuk keperluan yang lebih “urgent”. Dan cubalah menabung dari sekarang!
 19. Juallah barang-barang anda yang dirasa tidak perlu.
 20. Kalau ada hutang kecil-kecil setakat 2-5 ribu tu. Keluarkan saving. Cantas semuanya. Jangan biarkan ia menghantui hidup anda lagi!
 21. Tulis apa yang dibelanjakan. Cuba gunakan google docs. Buat analisa perbelanjaan setiap hari/minggu/bulan. Dengan cara menulis ni, terasa lebih sedar bagaimana dan kemana wang tu mengalir.
 22. Ada keberanian untuk melaksanakan segala yang dinyatakan di atas.
 23. Berdoa banyak-banyak agar Tuhan permudahkan urusan kita untuk melunaskan hutang, berdoa agar akan selesailah segala hutang-hutang itu dan berdoa agar hidup tidak lagi dibebani hutang yang menyusahkan
Semoga Tip ini dapat membantu anda.. Begitulah antara langkah-langkah yang diambil. Harapnya dengan usaha sedikit demi sedikit ini maka akan terlangsailah segala hutang yang ada dan bolehlah kita menjalani hidup tanpa hutang dengan aman dan tenteram.

^_^ Ambillah Manfaat Daripada Entri Di Atas ^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan